Duurzame energie opwekken is slim ondernemerschap

Ik erger me soms behoorlijk aan het opgeheven vingertje van de milieu-dominees. Ze schaden eerder de discussie over duurzaamheid door te polariseren en ondernemers af te schilderen als de 'bad guys' die het milieu verpesten. Dat kon in de jaren zestig misschien nog, maar is niet meer van deze tijd. Duurzaam opwekken van energie is namelijk gewoon slim ondernemerschap. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en dus een logische stap in het kader van MVO.

ir. Roland de Wit - directeur Energie Planeet

Het duurzaam opwekken van energie is allang geen issue meer. Natuurlijk moet dat gebeuren en het gaat ook gebeuren. Bangmakerij over vermeende schaarste moet daarbij niet de motivator zijn. Er zitten ook andere andere aspecten aan de wil om om te schakelen naar duurzame opwekking. De verslaving aan fossiele brandstoffen begint steeds meer te knellen. Schaarste speelt al jaren op de achtergrond. Het raakt een keer op, maar niemand weet wanneer. Milieuargumenten spelen natuurlijk een rol in de vorm van de opwarming van de aarde door te toename van de CO2 in de atmosfeer. Ook zijn er voortdurend geopolitieke spanningen die de prijzen flink kunnen doen uitslaan en onze afhankelijkheid van de leveranciers onderstrepen en daarmee de macht die we kunnen uitoefenen ondermijnt. Energie als politiek chantagemiddel. Niet zo heel raar dat in de Nederlandse politiek gekeken wordt hoe we onafhankelijker kunnen worden van leveranciers uit instabiele regio’s met wispelturige regimes. Zelf in onze energiebehoefte voorzien is een diepgekoesterde wens die steeds meer weerklank vindt. Verduurzaming van de energiehuishouding levert daar een belangrijke bijdrage aan.

Ik vind dat eigenlijk voor ondernemers een heel belangrijk argument. Zelf op een duurzame manier in je energiebehoefte voorzien heeft oneindig veel voordelen. Je weet wat het kost, vandaag, morgen, overmorgen en over tien jaar. Je hoeft je geen zorgen te maken over de leverancier, verstoringen in het net, en noem maar op, want je bent je eigen leverancier. En last but not least, je levert een bijdrage aan de inspanningen om de uitstoot te verminderen. Duurzame opwekking is dus onderdeel van een normale, gezonde bedrijfsvoering en hoort bij slim ondernemerschap. Een slimme ondernemer laat zich namelijk niet verrassen door externe factoren, maar speelt daar listig op in.


Deel dit bericht:

Contact

Energie Planeet
Edvard Munchweg 25
1328 MA, Almere