Groene Stroom : vier vragen en antwoorden

Groene Stroom : vier vragen en antwoorden

Energiebedrijven beloven veel over Groene Stroom, maar in de praktijk wordt de afnemer niet of nauwelijks geïnformeerd over de feitelijke herkomst van de elektriciteit. Een duurzame bedrijfsvoering vraagt echter om een heldere methodiek om het duurzame karakter van de elektriciteit aan te tonen. Met een paar vragen en de antwoorden erop is het voor u duidelijk waar uw stroom nu echt wordt opgewekt.

Heb ik Groene Stroom?

Als zakelijk afnemer van elektriciteit krijgt u meestal standaard ‘grijze’ stroom. Grijze stroom is niet per definitie vervuilend, maar de herkomst ligt niet vast. Het kan dus uit allerlei bronnen afkomstig zijn, van nucleair tot bruinkool, maar ook van ongeregistreerde zonne-energieprojecten. De kans op de laatste is echter wel klein. Als u groene ofwel duurzame energie krijgt geleverd volgens uw overeenkomst, dan zou u eigenlijk inzage willen hebben waar het dan ook echt is opgewekt. Misschien is het wel louter waterkracht dat in veel grotere hoeveelheden beschikbaar is dan windenergie en daardoor veel goedkoper. Alleen donkergroene stroom wordt geleverd met de Garanties van Oorsprong waarvan de herkomst wordt aangetoond en de eindklant inzage heeft bij CertiQ in de samenstelling van zijn groene stroom.

Wanneer is Stroom Groen?

Installaties met een aantoonbare duurzame opwekking hebben een eigen meetinrichting die door erkende meetbedrijven worden uitgelezen. De gemeten hoeveelheden worden doorgegeven aan de landelijk verantwoordelijke partij, in NL is dat Certiq  Hier worden certificaten aan de productie toegekend die tezamen de ‘Garantie van Oorsprong’ vormen. Dus als een windmolen 1 125 MWh heeft opgewekt dan kan er niet meer dan 1 125 MWh worden verbruikt.

Hoe krijg ik meer inzage in mijn Garanties van Oorsprong?

Om er zeker van te zijn dat u groene stroom geleverd krijgt die u hebt besteld, zou u moeten beschikken over een eindgebruikers account bij CertiQ. U kan dan precies zien wat er voor u is vergroend en wat de werkelijke plaats/installatie is geweest waar  uw groene stroom is opgewekt.

Zijn er extra kosten verbonden aan donkergroene stroom?

Groene stroom hoeft niet duurder te zijn dan normale grijze stroom. Het gebruik van groene stroom kan om verschillende redenen zelfs voordeliger zijn dan grijze. Dit moeten wij dan zoeken in het argument waarmee groene stroom wordt ingekocht. Eist uw afnemer dat u duurzaam omgaat met de opwekking van elektriciteit of bent u een ‘CO2-prestatieladder’ gecertificeerd bedrijf. In al die gevallen wegen de voordelen ruimschoots tegen de kosten.

 

EnergiePlaneet BV koopt certificaten direct bij de bron. Wij hebben langjarige contracten met duurzame producenten van groene energie en kunnen de Garanties van Oorsprong en eventueel ook de elektriciteit direct aan onze klanten leveren. Meer duidelijkheid over de herkomst is er niet en zal uw inspanningen efficiënter maken.

 


Deel dit bericht:

Contact

Energie Planeet
Edvard Munchweg 25
1328 MA, Almere