De prijs van energie gaat omhoog, maar niet door schaarste

Niemand weet wat de energieprijs gaat doen. Op dit moment is deze zelfs historisch laag, ondanks gedoe in Syriƫ en Oekraine, en staan een aantal gascentrales door het grote aanbod van elektriciteit vrijwel stil.

ir. Roland de Wit - directeur Energie Planeet

Al jaren wordt voorspeld dat de schaarste aan fossiele brandstoffen als gas en olie de prijs zal opdrijven. Vooralsnog is dat niet gebeurd en is de kostprijs van fossiele brandstof in termen van wat het kost om het uit de grond te halen en de verkoopprijs verreweg het goedkoopst.

Ik verwacht dat de hogere prijs voor energie uit een andere hoek zal ontstaan. De landelijke netbeheerder Tennet is verantwoordelijk voor het in balans houden van vraag en aanbod van elektriciteit. Met het toenemen van duurzame opwekking wordt dat steeds ingewikkelder. De wind waait niet elke dag, de zon schijnt niet elke dag en alle particulieren die hun zonnepanelen overdag bij stralend weer aan het produceren hebben, nemen die energie zelf niet meteen af want dan zijn ze aan het werk. Met de landelijke producenten heeft Tennet afspraken over bijschakelen of juist verminderen van het elektriciteitsaanbod. Als duizenden producentjes telkens de balans verstoren met hun panelen en windmolens, wordt het een hele klus om evenwicht te houden. En dat kost geld. Daar zijn technische installaties voor nodig, meet- en regelapparatuur, software, mensen… Alle inspanningen die voor dat evenwicht nodig zijn, gaan wij uiteindelijk betalen via onze energierekening.


Deel dit bericht:

Contact

Energie Planeet
Edvard Munchweg 25
1328 MA, Almere